En faktaresistent regering!

2017.06.21
Regeringen snickrade ihop ett faktaresistent PM med alternativa fakta, 
struntade i att lagen inte ens fångar in rätt båtkategori, nonchalerade all kritik - även den diarieförda från Sveriges tre största båtorganisationer - och att det finns annat än promillelagen som skulle öka sjösäkerheten. 

Sjöpolisen om sänkningen till 0,2‰ - "Helt galet" - och sällar sig till kritiken mot lagen men särintresset Kustbevakningen - likt nykterhetsrörelsen - har en diametral uppfattning än sjöpolisen och statistiken. KBV trixar för att försvara sin sjuke mor, länk

2017.07.15. Handläggaren av justitieministerns promemoria (PM) Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.  vägrar svara på varför PM:et inte innehöll något av all den kritik osv som framförts, inte ens BåtSveriges diarieförda kritiska skrivelser, och vad den totala faktaresistensen beror på? PM:t går ut på att lagen är framgångsrik för att man haffar färre av de man grundlöst nykriminilaserat och som statistiskt utgör den helt harmlösa kategorien. Kort sagt, lagen riktar sig till Svenssons med flytvästarna på och förarbeviset i handen, de som har ett eget omdöme och ansvar vilket Alliansens rättstalesperson Johan Pehrson med viss stolthet bekräftar, videolänk. Men att lagen ska ha medfört till att man haffar färre enligt PM:t spricker. Sjöpolisen 2006: "Och trots årets fina sommarväder minskar antalet sjöfyllerier." länk artikel. Sjöpolisen anser att sänkningen till 0,2‰ "är helt galet" - vilket bekräftas av fler sjöpoliser 2010, videolänk.Inte ens att Transportstyrelsen som anmodar regeringen att göra en uppföljning av lagen tas upp i PM:et.
 

Transportstyrelsen - "Strategi för säkrare båtliv 2020":
"Båtlivets förhållande till alkohol och droger. Alkohol och droger har betydelse vid en del båtolyckor. Nyligen genomfördes en förändring i alkohollagstiftningen. Den förändringen bör följas upp."  Länk, sidan 14
-
Civilutskottet har i flera år avslagit motionärenas motioner om begäran av översyn med förutsättningen att regeringen noga följer frågan och att en utvärdering sker.
Då PM:t inte innehåller ett ord om all kritik så kan regeringen inte ha följt frågan och hur ställer sig CU till detta? Även CU vägrar svara.

Alternativet är att regeringen följt frågan, kommit fram till att kritiken som framförts vilar på sakliga grunder och därför valt att hemsnickra ihop PM:t endast med alternativa fakta - att lagen är bra för med lagen går det att nykriminilasera ansvarstagande skötsamma medborgare som inte utgör ett problem (bekräftas av Alliansens rättstalesperson, länk, samt av sjöpolisen, länk) men dessa nykriminilaseras nu en smula färre. Detta är skrämmande och som hämtat ur Kafkas roman från 1925 "proccessen", (länk)Artikel tidningen Skärgården: 
REGERINGEN ÖPPNAR FÖR EN ÖVERSYN AV SJÖFYLLERILAGEN. 

Men även denna regering backar nu och vägrar att legitimera lagen, rädslan är alltför stor. Regeringen anser därmed att det är strunt samma att lagen inte omfattar de båtar som till 100% representerar olycksstatistiken. 

Det är således av mer vikt att de olycksfria båtarna beläggs med totalt alkoholförbud för att tillmötesgå högljudda särintressen - än ökad sjösäkerhet!

Därmed full pott för rättsväsendets utlåtande om lagen - "nykterhetspolitik" - och resursslöseriet med våra knappa brottsbekämpande resurser kan fortgå - allt påhejat av särintresset kustbevakningen som i media kommer dragandes med "alternativa fakta" till naiva och okritiska journalister.

För vilket problem ska lösas med denna lag, hur stort är det, hur, och till vilken kostnad? En fråga som alltjämt förblir obesvarad av regeringen.


Morgan Johanssons (M.J) promemoria (PM) var klar i mars (LÄNK).


 

M.J har svarat Lars Beckman att nu är locket på igen om översyn av sjöfyllerireglerna (länk) och att Sveriges lagstiftning inte påtagligt skiljer sig från våra nordiska grannländers motsvarighet! 

Är Sveriges justitieminister opåläst eller spelar han medvetet okunnig? Finland 1‰, Norge 0,8‰. Danmark har 0,5‰ för högfartsbåtar. Intressant är att i.om att man igen backar på att utvärdera så struntar regeringen till och med i att lagen inte fångar in den kategori som finns i olycksstatistiken! Samma feghet och sak gäller våra båtorganisationer som nu hakat på politikerna floskel, " alkohol och båtkörning hör inte ihop". (LÄNK)


Regeringen har uppenbarligen huggit på särintresset Kustbevakningens propaganda i media och årsredovisningar, att lagen är framgångsrik för att man haffar allt färre, och att man gjort farlederna tomma på båtar till stora delar.

Med samma retorik kan man säga att utför inga kontroller alls så haffas inga alls och då blir alla lagar 100% "framgångsrika". Men vad har man uppnått annat än att man stoppat in en massa i harmlösa Svenssons med flytvästarna på och förarbeviset i handen i brottsregistret?
Hitta på en lag som nykriminilaserar en minoritet för att de har vita T-shirts på sjön. Sätt in stora resurser och skyhöga böter i nivå med misshandel.
Självklart kommer de förbjudna vita T-shirtsen att minska på sjön. Om man sedan då stoltserar med - " att nu minsann har vi fått bukt med de vita T-shirtsen, nu haffar vi allt färre av dem" - utan att tala om vilket problem dessa T-shirts utgör eller har utgjort, ja då har det slagit runt ordentligt hos våra politiker och Kustbevakning.  Det är vad Morgan Johansson anför i en interpellationsdebatt ned Maria Stockhaus (M) (LÄNK)

Ingenting nämns att sedan lagen infördes så har båtlivet minskat med 40%. 
Man nämner heller inte att den "positiva trenden" avser farligt gods och lastsäkring, men man står gärna med ett sållningsinstrument i handen och ger sken av att lagen har en "positiv trend". Var finns den "trenden" när det gäller 02-lagen?? I olycksstatistiken finns ingen positivt "trend" annat än att lagen har inget mål den kan träffa. Målet existerar inte.  Länk Transportstyrelsen

KAN POLITIKER VÄGRA - DÅ KAN VI  VÄGRA BLÅSA!


 


Politiker tillsammans med Båtfolket.se arrangerade ett frukostseminarium i riksdagen (länk). Varför medverkade ingen båtorganisation?
SBU och Sweboat var däremot på ett frukostmöte med Ygeman. Inte ett ord om promillelagen som de så hårt kritiserat. Sidan 14-15 i tidningen Båtliv nr 4 2017. (länk)


Samtidigt..


Men för att rädda polischefen, trixa upp urusel brottsstatistik och för att tillmötesgå särintressen...

Hur kunde en sådan här resursslösande världsunik lag sjösättas? Denna hypotetiska dialog kan vara svaret, länk

 

Click me

Viktig artikel

Lag utan legitimitet.
Professorer DN debatt.
-Frågan blir inte längre om var och en är nykter nog för sin syssla utan om någon har 0,2 promille! Det blir legitimt – formellt faktiskt ett åliggande – att kontrollen utsträcks till snart sagt envar som kan ha en roll för säkerheten ombord. Ska lagen tillämpas som den är skriven får vi alla räkna med påhälsning och blåsning ombord. 

(LÄNK) 

Senaste nytt!

Efter sommaren 2017 är det så pass mycket om lagen som händer och publiceras.
Mediaartiklar hamnar nu i "mediaarkivet". länk

17.06.04. GP. Så till lagstiftarna: utvärdera, som ni lovat! Och när ni fått svart på vitt att lagen är baserad på moralism och klåfingrighet snarare än på fakta - "ombestäm er!".


16.07.28. GP. Allt kan inte lösas med lagstiftning.
Innan vi ropar på lagstiftning, bör vi dock fundera på om det problem vi vill lösa är värt priset. Moraliska menings-
skiljaktigheter och brist på moraliskt ansvarstagande kan inte lagstiftas bort. De kan bara undertryckas till ett ganska högt pris.


16.07.23. Justitiedep. krav på KBV kräver att 0,2-lagen utvärderas.
Nu ställs press på utvärderingen!


16.07.23. Aftonbladet/KBV: "käkar du godis till sjöss? Du kan åka dit för sjöfylleri.
Inte helt bekymmersfritt för KBV att vara pralinpoliser


16.06.21. En skål för friheten!
"Men vi som inte vill bli räddade, vad ska vi göra? Det blir allt svårare att låsa dörren. För folkhälsopolisiära verksamheten har nu som ett zombievirus tagit sig in i Rosenbad"


16.05.03. KBV drar nitlott, hovrätten friar!
Rättsväsendet som var emot lagen friar hellre än fäller


16.05.03. Artikel Skärgården
Politikerna vägrar svara även denna debattör, ger därmed kritikerna mot lagen indirekt rätt!


16.05.02 Båfolkets nyhetsbrev
Hade 0,2, hamnar i en vansinneskarusell med KBV som ger sig på samtliga ombord. 22.000 i böter! 


16.03.14. Stig-Björn Ljunggren
(...) rodde (...) fick 30.000 i böter för sjöfylleri.


16.02.25. Steffo Törnqvist Nyhetsmorgon
Höj promillegränsen på sjön.


15.12.30. Tidningen Skärgården
Båtfolket: 0,2 på sjön är som 0,2 på övergångsställe.


15.12.19. Tidningen Skärgården
Eva Lindh (S) försvarar lagen med att hitta på.


15.11.13. Tidningen Skärgården 
Nej igen till översyn

 


15.11.04. Lagen debatteras
S politiker tar ut svängarna i talarstolen


15.10.11. KBV tar i från golvet!
Kort film.


15.10.02. Ulf Brunnberg till attack
Det är förjävligt att våra förtroendevalda inte har något som helst förtroende för oss


15.09.12. Ulf Elfving till attack
Politiker - titta på den rigida sjöfyllerilagen


15.08.27. ARTIKEL BÅTFOLKET
Kattens lek med råttan


15.08.09. SUNDSVALLS TIDNING 

ABSURD LAGSTIFTNING!


15.08.04. ARTIKEL BÅTFOLKET 

KBV, SPRITPOLISEN!


15.07.21. MITTI tidningarna
Denna artikel fick enorm spridning, även på internet


150428. Göran Gabrielsson i Expressen
Galet nykterhetskrav150427. (Sjö)-polisen leker katt och råtta, en pengafråga?
Trollingfiskade, 0,32 promille, 18 300kr i böter


150415. UTVÄRDERING NU I HÖST?
Kommer löftena att äntligen infrias?


150414. Nygammalt med SBU
Ordf. Bengt Gärde om sjöfyllerilagen


150324. Prof. M. Edenius
"Vi kan inte lagstifta bort riskerna med livet"


150312. Kritik mot KBV av Sjöfartstidningen
"SLÖSERI MED PENGAR"


Gammalt men "nytt"!
KMK OGILLAR LAGEN! IOGT ljuger


140923. Norska polisen säger NEJ till 0,2p på sjön !
"Lite olyckor med promille"


140911 Majoritet för översyn!
(S) nu bakom en översyn, visade sig vara enbart röstfiske!


Tidn. Skärgården
10meter i 3 knop kostade 25.000kr
på KBV´s anmodan!


Tidn. Skärgården
Skrämseltaktik av polis och KBV
till att bli absolutister!


Båtnytt idiotförklarar
BÅTSVERIGE!


Tidigare ""senaste nytt"

Klicka här